Roger Raveel 100

2021 is een feestelijk jaar

In 2021 zou Roger Raveel (1921-2013) 100 jaar geworden zijn.
Dit is uiteraard niet onopgemerkt gebleven en tal van instanties organiseren doorheen het jaar tentoonstellingen en activiteiten:

Eigen postzegel

De uitgifte van de Raveel-postzegels verscheen op 25 januari 2021 en is te verkrijgen in Machelen-aan-de-Leie bij dagbladhandel Dimitri.

FDS-sheet

Van elke gelimiteerde postzegeluitgifte zoals de Raveel postzegels is er tevens een First Day Sheet (FDS-sheet) te verkrijgen.

Dit is een gekartonneerd blad met op de voorkant de zegels met speciale eerste dag afstempeling.
Op de achterkant staat in het Frans en het Nederlands uitleg over de kunstenaar.

Deze FDS-sheet is te verkrijgen in het Atelier Roger Raveel tegen de prijs van €6,95.

Met heldere verf en verlangen. Dichters bij Raveel

Tussen 2016 en 2020 verscheen er in elke aflevering van Poëziekrant een gedicht van een hedendaagse dichter bij een werk van Roger Raveel. Daarmee werd een mooie traditie voortgezet, want in het verleden lieten vele grote namen zich inspireren door Raveels werk (Hugo Claus, Roland Jooris, Rutger Kopland, …). Die gedichten worden nu, samen de bijbehorende kunstwerken, gebundeld in een prachtige uitgave naar aanleiding van de grote Raveel-retrospectieve in Bozar (18/3–21/7).

Met gedichten van onder anderen Maud Vanhauwaert, Anna Borodikhina, Paul Demets, Annemarie Estor, Lies Van Gasse, Dominique De Groen, Astrid Haerens, Joke van Leeuwen, Arno Van Vlierberghe en Bette Westera, en aangevuld met twaalf speciaal voor het boek geschreven gedichten van onder meer Amina Belôrf, Moya De Feyter, Asha Karami, Jens Meijen en Iduna Paalman.

Met heldere verf en verlangen. Dichters bij Raveel is daarmee een uniek overzicht van het werk van Roger Raveel én een staalkaart van de contemporaine Nederlandstalige poëzie.

Met bijdragen van: Willem Thies, Michaël Vandebril, Ruth Lasters, Jana Arns, Annemarie Estor, Ineke Riem, Lies Van Gasse, Anna Borodikhina, Amina Belôrf, Sofie Verdoodt, Jens Meijen, Iduna Paalman, Joke van Leeuwen, Thomas Möhlmann, Bert Van Raemdonck, Dominique De Groen, Bette Westera, Bart Van der Straeten, Esohe Weyden, Mattijs Deraedt, Shari Van Goethem, Peter Theunynck, Astrid Haerens, Lotte Dodion, Moya De Feyter, Maud Vanhauwaert, Carmien Michels, Paul Demets, Arno Van Vlierberghe, Runa Svetlikova, Roger Raveel, Asha Karami, geassisteerd door Nisha Rabiee, Edward van de Vendel en Paul Demets.

Voorwoord door Carl De Strycker en nawoord door Carlos Alleene.

Deze bloemlezing is te verkrijgen in het Atelier Roger Raveel tegen de prijs van € 22.

28.03.2021 – 18.07.2021

Zien, denken, schilderen – Een gesprek met Roger Raveel

In 2021 viert het Roger Raveel Museum de 100ste verjaardag van de kunstenaar die een onmiskenbare stempel drukte op de ontwikkeling van de naoorlogse schilderkunst in België. Met Zien, denken, schilderen brengt het museum een selectie schilderijen en tekeningen van Raveel uit de periode 1948-1968 in dialoog met het werk van een aantal schilders die voor de ontwikkeling van dit oeuvre incontournable zijn geweest. Op basis van diverse mondelinge en schriftelijke bronnen heeft het Raveel Museum in uitdagende omstandigheden een selectie werken kunnen samenbrengen die niet exhaustief wil zijn maar bovenal een experiment is, het begin van het bredere onderzoek dat het museum in de toekomst verder wil voeren en delen. Het is een uitnodiging om zich te laten onderdompelen in het picturale universum dat Raveel als schilder vormde. Zien, denken, schilderen biedt een complementair antwoord en aanvulling op de retrospectieve van Roger Raveel in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel: hier in Machelen-aan-de-Leie ontmoet men de schilder in zijn habitat en bovenal in uitstekend kunsthistorisch gezelschap.

Met werk van Karel Appel, Jean Brusselmans, Jan Burssens, Antoon De Clerck, Raoul De Keyser, Gust. De Smet, Léon De Smet, Etienne Elias, James Ensor, Asger Jorn, Fernand Léger, Reinier Lucassen, Hubert Malfait, Henri Matisse, Constant Permeke, Roger Raveel, Léon Spilliaert, Gustave Van de Woestyne, Vincent Van Gogh, Dan Van Severen, Jos Verdegem en Marthe Wéry.

Locatie

Roger Raveel Museum
Gildestraat 2-8
9870 Machelen-aan-de-Leie

Meer info

12.03.2021 – 06.06.2021

De schildersklas van Roger Raveel

Naar aanleiding van de 100e verjaardag van Roger Raveel gaat mudel dieper in op de langdurige band van Raveel met de stad Deinze.

Centraal in de expo staat zijn rol als leerkracht aan de Stedelijke Academie van Deinze, waar hij voor vele leerlingen en kunstenaars in spe een inspiratie- en rolmodel was. Hij zal er overigens in Raoul De Keyser, Agnes Maes, Juul Claeys en Danyel Debruyne enkele compagnons de route vinden.

Maar daarnaast focust de tentoonstelling ook op de beginjaren van Raveel, zijn vriendschap met Hugo Claus en Antoon De Clerck en vermaarde grootse projecten met oud-leerlingen.

Locatie

Mudel
L. Matthyslaan 3/5
9800 Deinze

Meer info

Gemeente Zulte

Ook in zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie wordt heel wat aandacht gespendeerd aan het unieke jubileum.

Gedurende het hele jaar door worden tal van activiteiten gepland door de gemeente Zulte.
Ontdek het aanbod op hun website.

Meer info

Bozar – tentoonstelling

BOZAR wijdt een grote retrospectieve aan het werk van Roger Raveel.
De curator van de tentoonstelling is Franz Wilhelm Kaiser die zich een jaar lang verdiepte in het oeuvre.

Doorheen verschillende thematische hoofdstukken traceert de tentoonstelling Raveels lange artistieke parcours en het ontstaan van zijn unieke plastische visie.

De tentoonstelling toont 150 schilderijen, tekeningen en voorwerpen uit de lange loopbaan van Raveel.

Meer info