Grafiekatelier

Ofschoon Raveel aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent etsen maakt , duurt het tot midden de jaren zestig alvorens de mogelijkheden van grafiek hem weer kunnen boeien. Lithografie of steendruk geniet duidelijk zijn voorkeur. Vooral omdat hij er het best schilderkunstige eigenschappen en nuances mee kan nabootsen. Om diverse praktische redenen werkt hij hiervoor nauw samen met de Nederlander Piet Clement.

Zijn oog voor detail zorgt ervoor dat hij zich in de jaren zeventig toelegt op de etstechniek. Voor de uitvoering ervan doet hij, in een latere fase, een beroep op Henri Hemelsoet. De techniek van zeefdruk trekt hem minder aan.

Zegt hij hierover: “Ik had het niet zo op zeefdruk begrepen. De reden was dat ik er te weinig nuances kon in aanbrengen. Dat heb ik uiteindelijk opgelost door het creĆ«ren van onefheden. Zo werd de overgang van donker naar licht mogelijk.”

Ook de kunst van het houtsnijden is hem niet vreemd. Al op jonge leeftijd leert hij, dankzij zijn vader, hoe hij met verschillende beitels in hout moet kappen. Het is vooral de weerbarstige, vrij primitieve techniek ervan die hem sterk aanspreekt.