Rituelen: ze zijn van alle tijden en overal ter wereld duiken ze op.

Iedereen kent ze ook en koestert er wel een paar – hoogstpersoonlijke of publieke.

Ons leven zit boordevol met kleine en grote rituelen en handelingen die we ons eigen maakten.

Erfgoeddag 2016 staat dan ook volledig in het teken van deze rituelen.

Ook Roger Raveel had veel rituelen: hij was een man die graag in zijn atelier in Machelen vertoefde, maar evengoed aan de Leieoevers in de verte tuurde, langs de straten van zijn dorp wandelde, elke ochtend een dauwtrip in zijn tuin maakte, vergezeld door de poes, de dag begon met een minutieus voorbereid ontbijt, steevast elke namiddag een theepauze hield met honing en biokoekjes, zijn fruit uit zijn boomgaard plukte, zijn eigen groenten kweekte en zwoer bij biologische producten.

Allemaal kleine dagelijkse ritueeltjes die veel Machelaars en vrienden zich ongetwijfeld nog herinneren.

Wellicht zijn er nog veel meer anekdotes te vertellen en bestaan er misschien nog beelden van die dagdagelijkse activiteiten? Misschien wensen mensen te vertellen hoe ze een stukje Raveel in huis haalden na een ontmoeting of samenwerking met de kunstenaar.

Het Atelier Roger Raveel, POLS & Erfgoedcel Leie Schelde willen, met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen op Erfgoeddag 2016 deze verhalen graag optekenen, er het beeldmateriaal rond verzamelen en hiermee het archief van Roger verder aanvullen.